Ελληνικά Συνέδρια GIS & RS
To Gistech προτείνει...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
admin
gistech.gr| Image Server Benchmark |
|
|
|
| Άρθρα - Γενικά |
| Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Μιχελάκης |
| Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2010 08:20 |
|
Η βάση δεδομένων σας είναι γεμάτη με δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες και σκαναρισμένους χάρτες raster. Θέλετε να "μοιράσετε" τα δεδομένα αυτά είτε σε ένα μικρό LAN, είτε σε ένα Enterprise δίκτυο ή στο internet. Πώς το κάνετε αυτό; Πολύ απλά... δημιουργείτε ένα server που υποστηρίζει Web Mapping Services (WMS) της Open Geospatial Consortium (OGC) και ξεκινάτε το μοίρασμα. Τα ζητήματα που τίθενται όμως είναι: α) Ποιές είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες; β) Υπάρχει κάποιος τρόπος σύγκρισης για να επιλέξω τον καλύτερο server για να μοιράσω τα γεωγραφικά μου δεδομένα; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές επιλογές "Geo-enabled" server στον χώρο των GIS. Οι περισσότερο δημοφιλείς ωστόσο είναι: ι) Mapserver (Open source) iii) Apollo (Proprietary) Οι πρώτοι δύο σερβίρουν με ανοικτό κώδικα και επι πλέον δωρεάν εν αντιθέση με τον τρίτο που πωλείται αδρά και φυσικά δεν αποτελεί open source λύση. Επι πλέον τόσο ο Mapserver όσο και ο Geoserver αποτελούν projects της "The Open Source Geospatial Foundation" OSGeo πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζονται απο την μεγάλη πλέον open source κοινότητα των GIS (Documentation, Forums, Scripts κτλ είναι όλα διαθέσιμα για εσάς). Απο την άλλη πλευρά ο Apollo αποτελεί λογισμικό της ERDAS, μίας εταιρίας που είναι γνωστή κυρίως για λογισμικό τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας. Φυσικά υπάρχει το αντίστοιχο support απο την ομάδα υποστήριξης της ERDAS και τα manual (όλα αυτά φυσικά τα πληρώνετε για να τα έχετε) Ok είδαμε τις πιο δημοφιλείς λύσεις... δεν το πας πιο γρήγορα γιατί μας κούρασε; Ποιός είναι ο καλύτερος απο τους τρείς και γιατί; Ποιός καλύτερος απο τους τρείς ρε μεγάλε μας δουλεύεις; Οι πρώτοι δύο είναι τσαμπέ και ο τρίτος κοστίζει τα μαλλιοκέφαλα μας. Όντως το επιχείρημα του άλλου μου εαυτού :S είναι ακράδαντο... για κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει όμως τόσο η ταχύτητα που σερβίρονται τα δεδομένα. Αν όμως η υπηρεσία που θέλουμε να προσφέρει ο server εξαρτάται απο την ταχύτητα; Πόσο γρήγορα φτάνει η εικόνα που ζητάω απο το interface του web-gis στο browser μου; Εκεί μάλλον τα πρωτεία τα παίρνει ο ERDAS Apollo και ίσως αποτελεί την ιδανική λύση για απαιτητικούς Gis-developers. Το βραβείο δεν τα δίνω εγώ αλλά το παρακάτω benchmark που εκτελέστηκε στο blog του Chris GISmo's. Εκτός απο τα τα αποτελέσματα που θα δείτε παρακάτω καλό θα ήταν να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα με τις μεθόδους και τις τεχνικές benchmarking που χρησιμοποιεί. Geo-Enabled Servers image sharing Benchmark
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα Bookmark σας |
gistechgr